Białko jest istotną częścią naszego organizmu, ponieważ jest podstawowym źródłem aminokwasów, które są wymagane do utrzymania zdrowych mięśni i tkanek. Artykuły spożywcze, które zawierają większą ilość białka to jaja, ryby, mięso, mleko, ser i fasola.
Jednak można również jeść ryż jako źródło białka. Ryż zawiera 6% białka. Oznacza to, że 1 filiżanka ugotowanego ryżu zawiera 45 mg białka.
Dlaczego ryż jest doskonałym wyborem dla białka?
Jest bogaty w błonnik i ma niską zawartość węglowodanów.
Zawartość białka w ryżu jest mniejsza niż w ziarnach takich jak pszenica, owies i kukurydza.
Ryż jest dobrym źródłem białka, ponieważ ma wysoki stosunek węglowodanów do białek.
Jest bezglutenowy, jest kompletnym źródłem energii i świetnym źródłem błonnika pokarmowego.
Wnioski:
Tak więc, jeśli chcesz włączyć ryż do swojej diety to musisz przygotować pyszne danie z użyciem ryżu i uczynić go częścią swojej codziennej diety.