Co powoduje obecność glutenu w organizmie

Gluten to białko znajdujące się w pszenicy, jęczmieniu i życie. W tych dniach, znajduje się również w wielu innych pokarmach. Najczęstsze objawy glutenu to wzdęcia, ból brzucha i niestrawność.

Ale, ważne jest, aby wiedzieć, co powoduje gluten w organizmie, ponieważ może to być pomocne w znalezieniu rozwiązania problemu.

Dlaczego nazywany jest glutenem?

Słowo gluten pochodzi od łacińskiego słowa „glutinum”, co oznacza klej. W czasach starożytnych ludzie używali tego słowa w odniesieniu do skrobi, która znajdowała się w pszenicy.

W miarę upływu czasu słowo to stało się popularne i jest również używane w odniesieniu do białka znajdującego się w pszenicy.

Białka znajdujące się w pszenicy to gluteniny i gliadyny. Białka te są odpowiedzialne za elastyczność ciasta i chleba.

Ważne jest jednak, aby wiedzieć, że niektórzy ludzie nie mają takiej samej wrażliwości na gluten. Są osoby, które mogą trawić gluten bez żadnych problemów.

Ale, prawdą jest również, że niektórzy ludzie nie mogą prawidłowo trawić glutenu. Tak więc, to jest powód, dla którego ważne jest, aby wiedzieć, co powoduje gluten w organizmie.

Jak jest trawiony?

Gluten jest trawiony w jelicie cienkim. Jeśli spożywasz gluten, wtedy gluten zostanie strawiony w jelicie cienkim.

Kiedy spożywasz gluten, jest on przekształcany w związek zwany gliadyną. Gliadyna zostanie przekształcona w mniejszy związek zwany peptydem-b.

Peptyd-b zostanie rozłożony przez enzym o nazwie prolyl endopeptydaza i będzie produkować małe peptydy, które są również znane jako peptydy glutenu.

Te peptydy są odpowiedzialne za powodowanie problemów w organizmie.

Jakie problemy powoduje gluten?

Niektóre z powszechnych objawów spożywania glutenu to:

Niestrawność

Zawroty głowy

Zmęczenie

Ból brzucha

Ból głowy

Nudności

Wzdęcia

Zaburzenia snu

Bardzo ważne jest, aby zauważyć, że nie każdy będzie miał te objawy, ale niektóre osoby będą miały jeden lub dwa z tych objawów.

Co gluten robi z organizmem?

Spożywanie glutenu sprawi, że poziom cukru we krwi wzrośnie. To sprawi, że organizm zacznie produkować insulinę. W rezultacie, organizm zacznie magazynować nadmiar tłuszczów w ciele.

To sprawi, że osoba będzie przybierać na wadze. Jeśli osoba spożywa żywność bezglutenową, wtedy zacznie tracić na wadze.

Wnioski:

Mam nadzieję, że podobał Ci się ten post. Wiem, że masz wiele pytań dotyczących tego, co powoduje gluten w organizmie. Teraz masz całą niezbędną wiedzę na temat tego, co powoduje gluten w organizmie i jak wpływa na organizm.

Więc, jeśli masz to samo pytanie w swoim umyśle, to nadszedł czas, aby znaleźć odpowiedź.