Potas jest ważnym minerałem, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest to jeden z najważniejszych minerałów, których potrzebuje nasze ciało i musimy go uzyskać z żywności i napojów.
Jest on również nazywany minerałem życia. Potas jest wymagany do różnych procesów fizjologicznych. Pomaga naszemu sercu bić prawidłowo, mięśniom kurczyć się, kościom rosnąć, a nerwom wysyłać wiadomości. Najczęstszym źródłem potasu w naszym organizmie są warzywa.
Oto 5 skutecznych i prostych sposobów na zdobycie potasu.
1. Szpinak
Szpinak jest jednym z najbogatszych źródeł potasu w naszym organizmie. Zawiera największą ilość potasu na liście pokarmów. Filiżanka szpinaku zawiera 689 mg potasu.
2. Banany
Banany są innym bogatym źródłem potasu, ma on średnią ilość potasu. Średniej wielkości banan ma 420 mg potasu.
3. Pomarańcze
Pomarańcze zawierają dużą ilość potasu, około 350 mg w średniej wielkości pomarańczy.
4. Ser
Ser jest najbogatszym źródłem wapnia i potasu, ma około 522 mg potasu w jednym plasterku.
5. Soczewica
Soczewica jest również jednym z najbogatszych źródeł potasu. Filiżanka soczewicy ma około 450 mg potasu.
Wnioski:
Wszyscy wiemy, że szpinak, banany, pomarańcze, ser i soczewica są najlepszymi źródłami potasu, ale możesz uzyskać więcej korzyści, spożywając różne pokarmy zawierające potas.